Känns just nu som jag gjort ett felsteg med att välja Explorica eftersom deras sammarbetspartners i USA har enormt svårt att placera ut de sista 20-30 studenterna. Eftersom jag själv inte vill hamna i den situationen där resedatumet skjuts upp enda till September så börjar jag självklart tveka. Visserligen handlar det mycket om tur och förhoppnings vis får 08/09:orna inte samma problem, men man vet dock aldrig. Jag ska kanske gå på intervju med EF och se vad det leder till.

Eftersom det är ett år kvar tills jag själv åker iväg så följer jag frenetiskt andras resedaböcker, här är en lista på utbytesstudenter som är iväg just nu vars resedagböcker är roliga och intressanta:


USA
Frida - Ashland, Kansas
Anna - Manti, Utah
Alva - Fresno, Californien
Jenny - Fayetteville, North Carolina
Anna - Louisville, Kentucky
Frida - Rainier, Portland, Oregon
Caroline - Las Vegas, Nevada
Jacob - Houston, Texas

Andra länder
Maria - Brasilien
Robin - Nya Zeeland

The Traviling notebook: http://traveling-notebook.blog.com/

Folke Bernadottes Minnesfond http://www.folkebernadottesminnesfond.se/

Ändamålet är att understödja enskilda personers och organisationer i deras strävanden till internationell förståelse, utan hänsyn till nationalitet eller ekonomisk och politisk åskådning. Genom stipendium från fonden bereds ungdom möjlighet att stifta bekantskap med kulturella, ideella och sociala förhållanden i andra länder.

Olof Palmes Minnesfond
www.palmefonden.org

Fondens syfte är att genom stipendier och bidrag:
främja ungdomars möjligheter till internationellt utbyte och studier kring fred och nedrustning
Stödja arbetet mot rasism och främlingsfientlighet
På andra sätt verka för internationell förståelse och gemensam säkerhet.
För enskilda sökanden mellan 3 000 kr till 10 000 kr.

Internationella programkontoret
www.eupro.se

Samarbete och utbyten med hela världen.
Internationella programkontoret för utbildningsområdet är en statlig myndighet som stödjer skolor, universitet, företag, organisationer och enskilda individer att delta i internationellt samarbete. Det kan gälla allt från internationella samarbetsprojekt inom utbildning och kompetensutveckling till praktik och studier utomlands. Utbytet för ungdomar och lärare är en viktig del av verksamheten.

Prins Carl Gustafs Stiftelse Kungliga Slottet111 30 StockholmKontaktperson: Bengt E Telland, tfn. 08-402 60 43

Syftet är att huvudsakligen främja välgörande, sociala, konstnärliga, idrottsliga eller andra kulturella eller eljest allmännyttiga ändamål. Bidrag ges till enskilda personer eller organisationer. Stiftelsen stöder ungdom, utbildning, uppfostran och utveckling. Stöder främst ideella insatser.

Skandiastiftelsen/Amphionstiftelsenc/o Skandia Bolagsjuridik103 50 Stockholmtfn. 08-788 10 00Kontaktperson: Sandra Molin, tfn. 08-788 29 63

Stiftelsernas syfte är att lämna understöd för religiösa, välgörande, sociala, politiska, konstnärliga, idrottsliga eller andra därmed jämförliga kulturella eller eljest allmännyttiga ändamål. Sammanträde och beslut om bidrag var tredje månad, inget ansökningsdatum, ingen ansökningsblankett. Det behövs endast ett ansökningsbrev till båda stiftelserna.Kan sökas både av enskilda personer och organisationer.

Svenska Institutet
www.si.seBox 7434103 91 Stockholmtfn. 08-789 20 00Kontaktperson: Gunnel Myhrberg, tfn. 08-453 79 12

SI är en statlig myndighet med uppgift att sprida kunskap om Sverige i utlandet och att svara för utbyte med andra länder inom kultur, utbildning, forskning och samhällsliv i övrigt.

Tage Erlanders stiftelse för internationellt samarbete
www.sap.sec/o Socialdemokraterna105 60 Stockholmtfn. 08-700 26 00

Stiftelsens syfte är att underlätta för personer från andra länder, särskilt utvecklingsländer, att studera svenska förhållanden och för personer i Sverige att på motsvarande sätt studera förhållanden i omvärlden. I första hand till unga personer, vars studier är ägnade att främja socialdemokratins allmänna mål om solidaritet, jämlikhet, fred och frihet. För svenskar gäller att det ska vara studier i ett utvecklingsland.

Axel och Sofia Alms Stiftelse
http://www.almsstiftelse.org/default.asp

Axel och Sofia Alms stiftelse avser att dela ut stipendier för läsåret 2008-09 till behövande unga som studerar vid gymnasium eller bedriver motsvarande folkhögskolestudier.

Sparbanksstiftelsen
http://www.sparbanksstiftelsen.se/default.asp?id=1

Dessa stiftelser finns i olika kommuner och har därför olika ändamål, gå in och sök på din stad, eller födelsestad för att se om du har möjlighet att söka.
---

Utbytesorganisationerna erbjuder oftast olika stipendier som deras studenter har möjlighet att söka. Det jag vet är att EF, Explorica och YFU erbjuder stipendier som går att söka, men en förutsättning är dock att du måste åka med just den organisationen som du söker stipendiet
av.

Det känns verkligen som om jag är en bit på väg nu när 07/08:orna åker iväg till USA för att påbörja sina efterlängtad utbytesår. Just nu så väntar jag spänt på att få mina ansökningshandlingar som enligt Explorica ska komma i mitten av sommaren, vilket inte Augusti räknas till. Vad jag har fått reda på så kommer det vara möjligt att välja regionsval för de blivande explorica studenterna, men jag vet inte om det är något för mig. Jag vill inte vara bunden till en viss del av USA endast för att jag själv anser (eller tror) att det är bättre där.

Den 15 September kommer den nya Explorica katalogen för 08/09 och då lär jag väll få reda på vad som gäller för regionsvalet samt andra ändringar som gjorts.

Avgiften för mitt utbytessår kommer att ligga runt 80.000 kr, vilket enligt många är svindyrt och jag tillhör dock dem. Det jag då räknat in är:
Programavgiften: 46.000 kr
Försäkringen:
6750 kr
Stora Avbeställningskyddet: 2000 kr (Kan användas oavsett anledning)
Visum/hälsoundersökningar mm: 3000 kr
Fickpengar: 20 000 kr
Övrigt (Prylar inför avresa, presenter mm): 3000 kr
Ca: 80.000 kr sammanlagt(!)

Eftersom 80.000 kr är en såpass stor summa så är det tyvärr många som tvekar att ens ta upp idén med ett s.k high school year med sina föräldrar. Jag var en av dom, jag var helt säker på att mina föräldrar skulle tycka att jag var tokig och att de aldrig skulle låta mig åka iväg för en sådan stor summa. Men jag hade fel, om man verkligen vill något - så klarar man det. Det visade sig att mina päron hade sparat pengar sedan jag föddes, som skulle gå till framtida lägenhet/körkort, men eftersom jag hade ett såpass stort belopp så valde vi att använda en del av de pengarna där till programavgiften. Sen så ska jag själv stå för mina fickpengar, som jag ska få ihop genom jobb och sparande. Vi ska även leta upp stipendier som går att söka för internationella studier för att försöka få ihop mer pengar. Jag ska framöver lägga upp en lista på stipendier som riktar sig till kulturella studier, som kan vara användbara för alla blivande utbytesstudenter.

/Anna




Copyright 2006| Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger Beta by Blogcrowds.
No part of the content or the blog may be reproduced without prior written permission.